לוגו מסע-בריאות
שירה אזולאי
אדר תשפ"ב

מלא קמח?? או אולי דווקא קמח מלא?

בוקר טוב! מטבח מוכר, משפחה סטנדרטית,

כמדי יום כיכר לחם מונח על השולחן.

ידיים עמלניות ממלאות כריכים בכל טוב,

ולב של אמא נארז ונשלח לקראת יום חדש.

 

את רוצה לתת להם את הטוב ביותר,

להזין אותם ולאפשר להם לגדול ולצמוח.

לחם – כמה בסיסי, בואי נעלה לו את הערך.

 

היום בעז"ה נסקור סוגי קמחים שונים

נבין מה יתרונות הקמח המלא על הלבן

ובהמשך נערוך השוואה קטנה בין סוגי הדגנים.

 

בפוסט הקודם הגדרנו את סוגי הפחמימות

הבנו שהקמח הלבן מוגדר כפחמימה מורכבת

לעומת הקמח המלא שהוא פחמימה מורכבת מלאה

הפעם נרחיב קצת מעבר..

 

מקור הקמחים הוא בדגנים שונים,

המוכרים בקטגורית הלחמים הם: חיטה, כוסמין ושיפון.

עקרון הקמח הלבן מול הקמח המלא זהה בכולם.

 

גרעין הדגן מורכב משלושה חלקים

פנים הגרעין, נבט וקליפה.

פנים הגרעין הוא העמילן של הדגן,

תורם לתחושת שובע (קצרה) ואין בו כמעט ערך תזונתי.

הנבט הוא פוטנציאל הגדילה של הגרעין ולכן הוא עשיר ביותר,

הנבט מכיל חלבון, מינרלים וויטמינים, בעיקר ויטמיני  B.

הקליפה נחלקת לקליפה פנימית וקליפה חיצונית הנקראת סובין,

המעלה העיקרית שבקליפה היא תכולת הסיבים התזונתיים

בנוסף, גם היא מכילה חלבון ויטמינים ומינרלים.

 

לאחר שהכרנו את הגרעין נוכל להבדיל בין הקמח הלבן למלא.

קמח מלא מכיל את גרעין החיטה השלם, כפי שמגיע אלינו מן הטבע.

קיבלנו פחמימה המכילה חלבון, ויטמינים, מינרלים וסיבים תזונתיים.

הקמח הלבן, לעומת זאת,  מגיע ללא הקליפה והנבט.

למעשה, מה שנשאר זה רק העמילן,

קיבלנו פחמימה עם ערך תזונתי נמוך מאוד.

 

תזונה מבוססת קמח לבן מוגדרת "תת תזונה על קיבה מלאה"

בכדי לעכל את הדגן הגוף זקוק לוויטמינים ספציפיים.

ה' ברא לנו דגן מושלם ולו מעטפת הכוללת את אותם ויטמינים.

 

אבל מה קורה בזמן שמערכת העיכול קיבלה רק את העמילן?

היא "משאילה" ממערכות אחרות בגוף את החסר לה.

כשגם המאגרים בגוף מגיעים לחסר, יופיעו בעיות עיכול,

אז נרגיש בנפיחות, עצירויות, כאבי בטן ותחושת חוסר נוחות.

 

מה יהיו הרווחים שלנו ממאפים העשויים קמח מלא?

  1. נזין את הגוף בפחמימה איכותית המכילה גם חלבון ויטמינים ומינרלים.
  2. לאחר הארוחה נרגיש תחושת שובע נינוחה למשך זמן ארוך.
  3. ע"י צריכת מזון מקמח מלא נשפר את פעילות מערכת העיכול.

 

קמח מלא שירה אזולאי מסע בריאות

 

מה ההבדל בין קמח מלא – 100% לקמח 80%?

קמח 100% מלא הוא תוצר של טחינת הגרעינים בשלמותם

הוא מכיל את מקסימום הערכים והוא כמובן הטוב ביותר!!

לעומת זאת, קמח 80% הוא קמח בו כל חלק מהגרעין נטחן בנפרד

לאחר הטחינה משלבים את העמילן והנבט עם 80% מתכולת הקליפה.

(ולא כמו שטועים לחשוב שיש בו 80% קמח מלא ו 20% קמח לבן)

ללא ספק כדאי להעדיף קמח 100% מלא,

אך כאן מגיע משקל הרצוי מול המצוי.

אם את ובני הבית אוהבים ונהנים מתוצרים של קמח 100%

תהני מהאפשרות להזין בטוב ביותר.

אך אם האכילה היא מתוך הכרח וללא הנאה,

העדיפי את הקמח העדין יותר ואפשרי לתזונה הבריאה להיות מהנה.

 

מניסיוני האישי עוגות ומאפים מקמח מלא יוצאים כבדים יותר.

כשהתחלתי לארח את התזונה הבריאה במטבח שלי השתמשתי בקמח 100%.

כשראיתי שהמשפחה מבקשת לחזור לקמח הלבן העדפתי להתפשר.

כמו שאת רואה, גם באתר המתכונים שלי כולן עם קמח 80%

מתוך הכרה בכך שרוב הציבור פחות מתחבר לטעם והמרקם של הקמח המלא,

אני מעדיפה לתת את האופציה הקלילה יותר כדי לאפשר הנאה מהתוצאה.

הנאה מהתפריט הבריא תאפשר לנו להתמיד בו לאורך זמן ולהפכו לאורח חיים.

 

בפוסט הבא בעז"ה נעמוד על ההבדל בין סוגי הקמחים השונים

ונבין למה כבש לו קמח הכוסמין מקום של כבוד במטבח הבריא.

 

ועד אז שיהיה לשובע ולבריאות!!

 

נהנית לקרוא? רוצה לדעת עוד?

בכדי לקבל כל פוסט חדש לתיבת המייל שלך הרשמי כאן

7 תגובות

  1. תודה רבה לך על האתר המקסים והמלבב
    מעוצב יפה קליל בחן ובמתיקות
    וההסברים כ"כ ברורים ולא כבדים ומעיקים
    יש תחושה שאפשר בקלות להיכנס לעולם של בריאות ואנינות טעם ביחד
    וכן, תודה על המתכונים הטעימים , עם הסבר ברור ותמונות מפרטות וברורות

    יישר כוח ושוב תודה

  2. שמעתי שיש לרובינפלד חברת בת זולה הרבה יותר והטעם זהה לחלוטין
    נדמה לי שזה קמח נפלאות.

    1. אני חושבת שמדובר על מחרים ולא על חברת בת.
      באפן אישי אני משתמש בנפלאות לעוגות ורוב המאפים,
      וברובינפלד לחלות של שבת (הן יוצאות יותר אווריריות ובהירות)
      לצערי, שני החברות אינם זולות אבל האיכות שווה את המחיר.

  3. תודה על האתר המקסים, המידע המועיל והמתכונים המצוינים. (קוגל האיטריות למשל…ועוגת השוקולד, ועוד)
    להרגשתי, לקמח כוסמין מלא יש טעם לואי מריר,שמטריד אותי יותר מאשר המרקם. האם זה תלוי בסוג הקמח, כלומר היצרן, או לא?
    יש משהו לעשות לנטרול המרירות?

    1. בהחלט אפשר להרגיש בהבדל משמעותי בין החברות גם בטעם וגם במרקם
      ממליצה לך לנסות חברות נוספות (הקמח של רובינפלד הכי עדין אבל גם לא זול..)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

נגישות